Gallay Kézműves Pince

Gallay Kabar 2023

Évjárat

2023

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Kabar

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Bükk

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

A Kabar egy különleges magyar nemesítésű fehér szőlőfajta, melyet 1967-ben hoztak létre T10 néven, Bouvier és Hárslevelű fajták keresztezésével, majd a 90-es években kapott állami elismerést és nevezték át Kabarra. Ez a különleges bor spontán erjesztéssel készült és került fahordóba ahol 10 hónapig finom seprőn érlelődött.

 Citrusos gyümölcsök, sárgabarack, őszibarack, a fehér virágok, ízében érett jegyekkel egy igazán egyedi és semmi máshoz nem hasonlítható borkülönlegesség.

  • Fehér húsokhoz
  • Szárnyasokhoz
  • Gyümölcsös
  • Barackos
  • Körtés
  • Maradék cukor

4 990 Ft

Egységár: 6 653 Ft/L

Készleten

Belföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Fehér húsokhoz
  • Szárnyasokhoz
  • Gyümölcsös
  • Barackos
  • Körtés
  • Maradék cukor

A Kabar egy különleges magyar nemesítésű fehér szőlőfajta, melyet 1967-ben hoztak létre T10 néven, Bouvier és Hárslevelű fajták keresztezésével, majd a 90-es években kapott állami elismerést és nevezték át Kabarra. Ez a különleges bor spontán erjesztéssel készült és került fahordóba ahol 10 hónapig finom seprőn érlelődött.

 Citrusos gyümölcsök, sárgabarack, őszibarack, a fehér virágok, ízében érett jegyekkel egy igazán egyedi és semmi máshoz nem hasonlítható borkülönlegesség.

Az évjáratról

2023 meleg és esős év volt. A csapadék kedvezett az aszúsodásnak, ugyanakkor a szüret vége felé a botritiszes szőlők töppedését már gátolta, így az édes szamorodni tételek átlagos koncentrációja elmaradt az előző évekéhez képest. A minőség az olyan legnagyobb aszús évjáratokéhoz hasonlítható, mint 2013, amikor az érés viszonylag késői volt, de a botritisz is későn, a már érett, savakban mégis gazdag szőlőkön fejlődött ki.

Kabar

A tarcali kutatóintézetben nemesítették 1967-ben (bouvier × hárslevelű, Brezovcsik László és társai, korábban Tarcal 10 néven volt ismert), 2006 óta a tokaji borvidék hatodik engedélyezett fajtája, jelenleg valamivel több mint 30 hektáron terem. Közepes test és savtartalom, jó aszúsodás, magas mustfok, és egyedi illatvilág jellemzik; egyelőre kevés fajtabor készült még belőle.