Gallay Kézműves Pince
Gallay Kabar 2023
2023
Fehér
Bor
Kabar
Száraz
Magyarország
Bükk
14 % Vol.
0,75 L
A Kabar egy különleges magyar nemesítésű fehér szőlőfajta, melyet 1967-ben hoztak létre T10 néven, Bouvier és Hárslevelű fajták keresztezésével, majd a 90-es években kapott állami elismerést és nevezték át Kabarra. Ez a különleges bor spontán erjesztéssel készült és került fahordóba ahol 10 hónapig finom seprőn érlelődött.
Citrusos gyümölcsök, sárgabarack, őszibarack, a fehér virágok, ízében érett jegyekkel egy igazán egyedi és semmi máshoz nem hasonlítható borkülönlegesség.
4 990 Ft
Egységár: 6 653 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
A Kabar egy különleges magyar nemesítésű fehér szőlőfajta, melyet 1967-ben hoztak létre T10 néven, Bouvier és Hárslevelű fajták keresztezésével, majd a 90-es években kapott állami elismerést és nevezték át Kabarra. Ez a különleges bor spontán erjesztéssel készült és került fahordóba ahol 10 hónapig finom seprőn érlelődött.
Citrusos gyümölcsök, sárgabarack, őszibarack, a fehér virágok, ízében érett jegyekkel egy igazán egyedi és semmi máshoz nem hasonlítható borkülönlegesség.
Az évjáratról
2023 meleg és esős év volt. A csapadék kedvezett az aszúsodásnak, ugyanakkor a szüret vége felé a botritiszes szőlők töppedését már gátolta, így az édes szamorodni tételek átlagos koncentrációja elmaradt az előző évekéhez képest. A minőség az olyan legnagyobb aszús évjáratokéhoz hasonlítható, mint 2013, amikor az érés viszonylag késői volt, de a botritisz is későn, a már érett, savakban mégis gazdag szőlőkön fejlődött ki.
Kabar
A tarcali kutatóintézetben nemesítették 1967-ben (bouvier × hárslevelű, Brezovcsik László és társai, korábban Tarcal 10 néven volt ismert), 2006 óta a tokaji borvidék hatodik engedélyezett fajtája, jelenleg valamivel több mint 30 hektáron terem. Közepes test és savtartalom, jó aszúsodás, magas mustfok, és egyedi illatvilág jellemzik; egyelőre kevés fajtabor készült még belőle.