Gallay Kézműves Pince

Gallay Pittyén 2017

Évjárat

2017

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Pinot blanc, Zenit

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Bükk

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10,00 C

Maradék cukor

2 g/L

Nyékládházi Pittyén dűlőből, 40 hónapot erjedt és érlelődött francia, amerikai és magyar hordókban, finomseprőn. lllatában először az édesfűszerek tűnnek fel, majd fehér húsú gyümölcsök következnek, halvány trópusi színezettel, a seprős érlelés krémes érzetének kíséretében. Mész és agyag talaj. Kézi válogatott és megosztott szüret (3 különböző időpontú szüret a komplexitás fokozása érdekében). Tradicionális úton lett készítve, különböző méretű és korú hordókban lett erjesztve, rövid ideig seprőfelkeveréssel, majd 11 hónapig finom seprőn tartással érte el a bor a kifejlett állapotát. Illatában zamatos vadkörte, birsalma, vanília érezhető, ízében a gyümölcsök mellett a bükki borokra jellemző vibráló savérzet kíséri a kortyot ,finom krémességgel és hordófűszerekkel.

  • Testes
  • Selymes
  • Mérföldkő az életben
  • Komplex

4 990 Ft

Egységár: 6 653 Ft/L

Nem rendelhető

Belföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Testes
  • Selymes
  • Mérföldkő az életben
  • Komplex

Nyékládházi Pittyén dűlőből, 40 hónapot erjedt és érlelődött francia, amerikai és magyar hordókban, finomseprőn. lllatában először az édesfűszerek tűnnek fel, majd fehér húsú gyümölcsök következnek, halvány trópusi színezettel, a seprős érlelés krémes érzetének kíséretében. Mész és agyag talaj. Kézi válogatott és megosztott szüret (3 különböző időpontú szüret a komplexitás fokozása érdekében). Tradicionális úton lett készítve, különböző méretű és korú hordókban lett erjesztve, rövid ideig seprőfelkeveréssel, majd 11 hónapig finom seprőn tartással érte el a bor a kifejlett állapotát. Illatában zamatos vadkörte, birsalma, vanília érezhető, ízében a gyümölcsök mellett a bükki borokra jellemző vibráló savérzet kíséri a kortyot ,finom krémességgel és hordófűszerekkel.

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Pinot blanc

A népes és népszerű pinot-család tagja, a szürkebarát testvére. Elzászban és Németországban a legjelentősebb, de világszerte sok helyen megtalálható, Magyarországon 230 ha-on terem, főleg a tolnai régióban. Könnyű-közepes testű, szép savgerincű bort ad általában, gyakran mogyoróra, mogyoróvesszőre emlékeztető illatáról lehet felismerni. Fehér burgundi, Weissburgunder néven is gyakran forgalmazzák.

Zenit

Magyar keresztezés, ezerjó × bouvier; Király Ferenc, Pécs, 1951 (ugyanő volt egyebek mellett a zéta nemesítője is). Ropogós, almás-citrusos, visszafogott aromatikájú bort ad. Viszonylag jó cukorgyűjtő, aszúsodásra is hajlamos ; magyarországi termőterülete 650 ha.