Gallay Kézműves Pince

Gallay Kabar 2019

Évjárat

2019

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Kabar

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Bükk

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10 C

Maradék cukor

1 g/L

Meglepő és elképesztő bor egy kevéssé ismert szőlőfajtából. 

A Kabar fajta a tokaji borvidékhez köthető: egyike a 6 engedélyezett szőlőfajtának. Ennek megfelelően fogyasztóként leginkább tokaji borászatoktól kóstolhatunk kabarokat, azonban egészen más jellegűeket: intenzív terroir és hordós érlelés jellemző és visszafogott primőr gyümölcsösség. 

A Gallay Kabar reduktív módon készült, ezért gyönyörűen mutatja be a szőlőfajta minden aromajegyét: zöldalma, fehér alma, fehér virágok, hárs, akácméz, citromhús és fehérbors jelenik meg a bor illatában és ízében. A bor finoman idézi a hárslevelű fajtát a virágos és mézes jegyek okàn, mivel a Kabar egyik szülője a Hárslevelű szőlő. A bor több hónapot töltött  seprőn, ezért a korty a gyümölcsök sokasága mellett telt és krémes; vajas és joghurtos lecsengéssel. 

  • Fehér virágos

3 500 Ft

-11%

3 100 Ft

Egységár: 4 133 Ft/L

Nem rendelhető
  • Fehér virágos

Meglepő és elképesztő bor egy kevéssé ismert szőlőfajtából. 

A Kabar fajta a tokaji borvidékhez köthető: egyike a 6 engedélyezett szőlőfajtának. Ennek megfelelően fogyasztóként leginkább tokaji borászatoktól kóstolhatunk kabarokat, azonban egészen más jellegűeket: intenzív terroir és hordós érlelés jellemző és visszafogott primőr gyümölcsösség. 

A Gallay Kabar reduktív módon készült, ezért gyönyörűen mutatja be a szőlőfajta minden aromajegyét: zöldalma, fehér alma, fehér virágok, hárs, akácméz, citromhús és fehérbors jelenik meg a bor illatában és ízében. A bor finoman idézi a hárslevelű fajtát a virágos és mézes jegyek okàn, mivel a Kabar egyik szülője a Hárslevelű szőlő. A bor több hónapot töltött  seprőn, ezért a korty a gyümölcsök sokasága mellett telt és krémes; vajas és joghurtos lecsengéssel. 

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Kabar

A tarcali kutatóintézetben nemesítették 1967-ben (bouvier × hárslevelű, Brezovcsik László és társai, korábban Tarcal 10 néven volt ismert), 2006 óta a tokaji borvidék hatodik engedélyezett fajtája, jelenleg valamivel több mint 30 hektáron terem. Közepes test és savtartalom, jó aszúsodás, magas mustfok, és egyedi illatvilág jellemzik; egyelőre kevés fajtabor készült még belőle.